Isojen tyttöjen kerho

Isojen tyttöjen kerhon perustamisen taustalla oli tyttöjen oma halu saada viihtyisämpi tyttöjen huone nuorisotalollemme. Sekä pienet 9-12-v ja isot 14-17-v tytöt ovat vähemmistönä nuorisotalollamme, joten liputimme ideaa uudesta tyttöjen huoneesta, jos tytöt osaavat perustella tarpeensa myös itse hyvin. Kun kerroimme satunnaisille tyttökävijöille, että mahdollisuus tähän olisi ja voisimme antaa heille isomman tilan käyttöön, he innostuivat todella paljon.  Ehtona oli, että tytöt ovat itse aktiivisia huoneen muutos prosessin suhteen ja osallistuvat mahdollisimman monelle suunnittelu kerralle, joita koordinoi nutan ohjaaja.  Tapaamiskertoja tuli yhteensä 12 kevään aikana, mukaan laskettuna kauppareissut ja maalauskerrat. Yhteydenpitona ryhmä käytti whatsappia puhelimella. Tyttöjen huoneen suunnitteluun osallistui eri kulttuuritaustaisia 14-17-vuotiaita tyttöjä seitsemän. Jokainen ei päässyt ihan joka kerralle, mutta kaikki osallistuivat vähintään puoliin kerroista.

Tyttökävijöitä on talollamme vähän verrattuna poikiin ja halusimme panostaa tyttöjä puoleensa vetävään tilaan, jossa voisi katsoa leffoja, kuunnella musaa, jutella ja rentoutua. Tilaa voisi myös käyttää kokkikerhon aikana syömiseen tai muiden kerhojen palaveri paikkana. Toisaalta tilaan saisi myös askartelutarvikkeet, jolloin sitä voisi käyttää kädentaitoihin.

Ryhmätapaamisten runkona oli suunnittelu, toteutus ja viimeisenä huoneen avajaiset. Suunnitteluun kuuluivat hankinnat, hintojen selvitys, hankinta paikat, rahoittajan etsiminen, huoneen tyyli, maalin väri ja niin edelleen. Kaikki saivat ehdottaa haluamiaan asioita, jonka jälkeen äänestimme parhaita vaihtoehtoja. Koska tytöt olivat välillä levottomia ja heidän oli vaikea keskittyä itse asiaan, jaoin ryhmän kesken tehtäviä. Perustimme maalaus, sisustus ja huonekalutiimin, jolloin kaikkien ei tarvinnut olla joka kerta paikalla. Se järjestely toimi paremmin.

Ensimmäisillä tapaamiskerroilla mietimme mitä kaikkea tytöt haluaisivat huoneeseen, mitä nutalla jo oli ja mitä pitäisi ostaa. Sen jälkeen mietimme rahoituksen.  Tytöt kirjoittivat Nuorisoasiainkeskuksen suunnittelijalle Päivi Anuntille kirjeen, jossa perustelivat tarvettaan hankinnoille ja listasivat tarvittavat tavarat. Maalit saimme ilmaiseksi ja Anunti myönsi avustus summan sisustukseen. Päätöksen kuultuaan nuoret tekivät lopullisen hankintalistan, jonka jälkeen teimme kosti esityksen. Sohva täytyi ostaa käytettynä, muut tuotteet olivat uusia.

Tyttöjen huoneen avajaiset ovat elokuussa, kun koulut alkaa. Ehdotamme, että nuoret itse suunnittelisivat avajaiset ja tilassa voisi järjestää syksyn aikana muutaman tyttöjen keskustelu illan ohjaajien vetämänä eri teemoilla. Tavoitteet täyttyivät eli tytöt saivat kokemuksen vaikuttamisesta, he saivat enemmän kohdennettua huomiota ohjaajalta, onnistumisen tunteita ja kannustamista tekemisen lomassa. Huone on valoisa, kaunis ja tyttöjen mielestä viihtyisä sekä sieltä löytyy erilaista tekemistä.  Ohjaajalle tyttöjen suunnittelukerrat  antoivat  mahdollisuuden tutustua nuoriin paljon syvällisemmin kuin perus nuta iltojen aikana. Isoimpia onnistumisia olivat tyttöjen innokkuus. Huomasin, että jos he eivät muuten käyneet arkena nutalla, niin ainakin osa heistä tuli nutalle vain kerhon vuoksi. Se kertoi siitä, että kerho oli heille tärkeä. Loistavia hetkiä oli nuoren oma-aloitteisuus, kauppareissut ja maalaamisen taidot. Syksyllä sitten kesäloman jälkeen huone tulee aktiiviseen käyttöön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *